środa, 5 listopada 2014

Placki dyniowe z chilli

Sezon dyniowy trwa w najlepsze, dlatego teraz trochę o dyni. Uwielbiam ją w prawie każdej postaci (oprócz marynowanej) i ostatnio codziennie szaleję z nią w kuchni. Dynia za dynią przerabiana jest na puszyste muffinki, kremową zupę czy lekkie śniadaniowe placuszki. I te właśnie proponuję Wam dziś na II śniadanie lub lunch. 

Placuszki znalazły się w moim jadłospisie dzięki Ani dietetyczce.


Składniki (na 1-2 osoby, wychodzą 3-4 duże placki):
155 g dyni
1 jajko
2 łyżki mąki pełnoziarnistej
łyżeczka sody oczyszczonej
pół łyżeczki soli
1/2 świeżej chilli
1 łyżka mielonej słodkiej papryki
dwie szczypty imbiru
garść płatków owsianych
1/2 szklanki mleka 1,5%
olej rzepakowy do smażenia



Gdy już dostanę się do środka dyni, przygotowanie jest łatwe i przyjemne. Obraną dynię miksuję w malakserze na drobno, wsypuję do miski i dodaję kolejno: jajko, sól, przyprawy, mąkę, mleko, sodę. Mieszam, dosypuję pokrojone w drobniutką kostkę chilli oraz płatki owsiane. Ewentualnie dodaję trochę mleka, jeśli masa jest za gęsta (ma się łatwo mieszać). Rozgrzewam olej na patelni i smażę dość duże placki na rumiano. Gdy zaczynają rosnąć, przewracam je na drugą stronę. Odsączam na ręczniku papierowym i podaję z gęstym jogurtem bałkańskim (lub gdy brak takiego - ze zwykłym jogurtem naturalnym). Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz