poniedziałek, 11 marca 2013

Wiosenne śniadanie B

Wiem, wiem, wiosny jeszcze nie ma u nas, śnieg za oknem i niezbyt się zapowiada, żeby wiosna przyszła jutro. Ale to nie przeszkadza, aby śniadanie było wiosenne, kolorowe i smakowite. A zatem do dzieła! Jak zawsze szybko i prosto.

Składniki:
1 jajko wiejskie
masło + kropla oleju rzepakowego
szczypiorek
1/2 świeżego ogórka lub 1 ogórek gruntowy
kiełki brokuła, lucerny lub rzodkiewki
ocet balsamiczny
sól
pieprz
pieczywo dowolne (np. chrupkie)




Przygotowanie:
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną masła i oleju rozbić jajko. Posolić, popieprzyć. Smażyć z obu stron przez ok. 2 min. Nigdy nie wiem, ile dokładnie jajko powinno siedzieć na patelni, więc pilnuję je na oko. Zdjąć z patelni, posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Do miseczki pokroić ogórka, posypać kiełkami i polać octem balsamicznym. Zjeść z apetytem!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz