poniedziałek, 3 listopada 2014

Nogi kaczki pieczone w ziołach

Pierwszy raz odważyłam się zrobić kaczkę jakieś trzy tygodnie temu. Zachęcam wszystkich do spróbowania. Nie jest to najtańsze mięso, ale naprawdę warto.

Składniki (na 2-3 osoby):
4 nogi z kaczki
kolendra w ziarnach
zielony pieprz w ziarnach
cząber
kmin rzymski
estragon
tymianek
sól


Nogi z kaczki myję i obieram ze skóry. Następnie układam w wysmarowanej olejem rzepakowym brytfance i solę. Zioła wsypuję do moździerza i rozbijam je tłuczkiem na proszek. Posypuję nimi obficie kaczkę i dociskam do mięsa. Podlewam je lekko wodą i wstawiam do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Piekę przez 1 godz. 30 min. W trakcie pieczenia podlewam raz gorącą wodą. Nogi z kaczki podaję z ryżem oraz mizerią lub buraczkami. Gotowe.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz