niedziela, 2 czerwca 2013

Zupa krem z pomidorów z grzankami

W ramach zdrowego odżywiania i słodkiego sekretu Babety i mojego zapraszam do skosztowania zupy kremu z pomidorów.

Składniki (porcja na 2 osoby):
5 pomidorów rzymskich
250 ml ciepłej wody
1/2 białej cebuli
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
oregano
świeża bazylia
lubczyk
papryka słodka
pieprz czarny
sól
syrop z agawy
oliwa z oliwek
chleb razowy lub gotowe grzanki
parmezan




Przygotowanie:
Do niedużego garnka wlać odrobinę oliwy z oliwek. Gdy się rozgrzeje, wrzucić pokrojone w kostkę pomidory. Po chwili dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Poddusić pod przykryciem. Po ok. 3 min podlać ciepłą wodą, dodać sól, lubczyk i słodką paprykę. Gotować na małym ogniu przez 15 min. Następnie wyłączyć na moment gaz (płytę elektryczną, przerwać indukcję), zblenderować pomidory na krem, włączyć. Dodać oregano, pokrojoną bazylię, pieprz i odrobinę syropu z agawy. Gotować przez ok. 2 min na małym ogniu. Podawać z grzankami, parmezanem i listkiem bazylii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz