środa, 30 kwietnia 2014

Tarta z cukinią i dipem koperkowo-czosnkowym


Przepis od mojej Ukochanej Mamy, trochę zmodyfikowany.

Składniki:
2 cukinie
1 cebula dymka
2 cebule szalotki
2 ząbki czosnku
1/2 fety
3 jajka
2-3 łyżki mąki z ciecierzycy
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
słodka śmietana (wedle uznania)

Składniki na dip:
200 ml jogurtu naturalnego
50 ml śmietany ukwaszonej
2 łyżki majonezu
sól
pieprz
2 ząbki czosnku
wiosenny koperek

Ciasto kruche: użyłam gotowego.


Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Gdy osiągnie temperaturę, wkładamy do niego formę z kruchym ciastem. Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach. Przekładamy na sito, solimy i zostawiamy do odcieknięcia. Cebulę dymkę i szalotkę drobno kroimy i na oleju (rzepakowym lub słonecznikowym) zrumieniamy. Dodajemy odciśniętą cukinię. Przez 2-3 minuty smażymy, następnie dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Ściągamy z ognia, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę, następnie pieprz (sól już jest, jeśli za mało, można dodać), świeżo startą gałkę, chlust słodkiej śmietany, jajka i mąkę z ciecierzycy. Wszystko mieszamy na jednolitą masę i przelewamy na uprzednio zrumienione kruche ciasto. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 min. Sprawdzałam po 20 min, lecz nie było gotowe. Należy uważać, żeby tarty nie spalić z góry. Aby tego uniknąć, można ją po 20 min przykryć folią aluminiową. Podajemy z dipem koperkowo-czosnkowym. Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz