niedziela, 12 maja 2013

Biszkopt mojej Babci

Jako że dobry biszkopt podstawą pysznego ciasta, poniżej podaję przepis tajemny i sekretny. W zależności od tego, jak wielki ma to być biszkopt, można go zrobić z 2 lub 4 jaj. Poniżej przepis na tortownicę średnicy 28 cm. Jeśli chcecie zrobić typowy biszkopt z galaretką i owocami, wówczas podzielcie składniki przez 2.

Składniki:
4 jajka, najlepiej wiejskie
4 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
cukier wanilinowy lub smak waniliowy (kilka kropel)
1/2 łyżeczki masła (do wysmarowania blachy)

Przygotowanie:
Do głębszej miski lub wyższego naczynia wrzucić białka, żółta na razie przełożyć do szklanki. Białka ubić ręcznie (lepiej) lub mikserem (szybciej) na sztywną pianę z cukrem i cukrem wanilinowym lub smakiem. Kolejno dodawać, wciąż ubijając, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Na koniec dodać proszek do pieczenia i żółtka. Gotową masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i piec w temp. 180 st. C przez ok. 20-25 min. Gdy patyczek drewniany do sprawdzania ciasta będzie suchy, ciasto jest gotowe. Uwaga: ciasto pięknie wyrasta, ale pod wpływem zmiany temperatur szybko opada - studź je powoli :-) I kolejna sprawa: mam blachę, która nie przywiera, ale mimo to smaruję ją masłem - daje ono wspaniały smak brzegom ciasta. Poniżej przekrojony biszkopt.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz