niedziela, 28 kwietnia 2013

Kawa z kardamonem

Jako że dziś niedziela, kawa musi być świąteczna. A więc do dzieła!

Składniki:
kawa w ziarnach, najlepiej z małej palarni kawy (ja używam np. Ariadnę)
mleko
cukier trzcinowy
mielony kardamon
mielony cynamon
mielona skórka pomarańczowa
odrobinę startych goździków
(zamiast ostatnich trzech składników można dodać przyprawę do dań słodkich)

Elementy kuchenne:
ręczny młynek do kawy ceramiczny (najlepiej)
zaparzacz do kawy

Przygotowanie:
Kawę zmielić ręcznie i przesypać do sitka w zaparzaczu. Wlać wodę do dolnego pojemnika, postawić zaparzacz na palniku gazowym (lub elektrycznym) i gotować aż usłyszymy bulgotanie. Mleko podgrzać razem z przyprawami w małym rondelku. Wlać do ulubionego kubka. Dodać zaparzoną kawę. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz