piątek, 9 stycznia 2015

Naleśniki z mąką pełnoziarnistą z twarogiem i musem z awokado

Kolejny, błyskawiczny przepis z książki Julity Bator "Zamień chemię na jedzenie. Nowe przepisy" - czekoladowy mus z awokado - w odsłonie z naleśnikami i twarogiem z domowym cukrem waniliowym. Mus cudnie pyszny, z małej ilości składników wychodzi go całkiem sporo. Idealnie pasuje właśnie do naleśników.


Naleśniki

Składniki:
2 jajka
szklanka mleka
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki z pełnego przemiału
mineralna woda naturalna Kinga Pienińska (lub inna lekko gazowana)
szczypta soli
szczypta sody oczyszczonej

Do mleka wrzucamy jajka, dodajemy sól i sodę oczyszczoną. Całość miksujemy na niskich obrotach mikserem. Dodajemy po łyżce mąkę - ja najpierw dałam pszenną, a później pełnoziarnistą. Następnie wlewamy wodę do momentu otrzymania w miarę rzadkiego ciasta. Smażymy na patelni z obu stron na kropelce oleju rzepakowego rozsmarowanego na patelni za pomocą papierowego ręcznika. Z tej ilości wychodzi ok. 8 naleśników.

Mus czekoladowy z awokado

Składniki:
1 dojrzałe awokado
15 g orzechów laskowych
2 łyżki kakao
3 łyżki miodu
odrobina soku z cytryny

Orzechy łuskamy i mielimy na drobno w malakserze (na przykład dostawce do blendera) lub młynku do kawy. Dodajemy obrane i pokrojone awokado, sok z cytryny, miód i kakao. Miksujemy na gładką masę. Niewykorzystany mus schowałam w słoiku do lodówki.

Twaróg

Składniki
50 g twarogu w kostce
50 g twarogu sernikowego
4 łyżki słodkiej śmietanki
2-3 łyżeczki domowego cukru waniliowego

Twaróg rozdrabniamy widelcem i mieszamy ze śmietanką, twarogiem sernikowym i cukrem waniliowym.

Naleśniki podajemy, uprzednio smarując je od środka twarogiem, a na zewnątrz musem. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz