czwartek, 30 października 2014

Placuszki bananowo-jogurtowe z cynamonem

Ostatnio fascynuje mnie to, że da się zrobić smaczne dania bez przepisu, jedynie z nutką inspiracji i podszeptów mojej ulubionej dietetyczki Ani. Naprawdę czuję się wtedy, jakbym tworzyła coś całkowicie od podstaw, z. I świetnie się przy tym bawię! Mam nadzieję, że Wy także, Drogie Czytelniczki i Drodzy Czytelnicy, spędzicie miło czas, wypróbowując mój przepis.

Potrzebne będą (ilość składników na 16-18 placuszków):
2 dojrzałe banany
2 jajka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
4 łyżeczki płynnego miodu (akacjowy, lipowy - byle był naturalny)
3 łyżki jogurtu naturalnego
świeżo starta kora cynamonowa
garść płatków owsianych
4 łyżki lub 5 łyżek mąki pszennej
olej rzepakowy do smażenia
serek mascarpone i kakao do dekoracji



Placuszki pochłonęliśmy dziś z mężem na śniadanie. Przygotowuje się je szybko i łatwo. Do miski wrzucam rozgniecione na desce dojrzałe banany. Dodaję do tego żółtka, miód, sodę oczyszczoną, szczyptę soli, jogurt naturalny i wszystko mieszam łyżką. Następnie dosypuję mąkę i płatki owsiane i ponownie mieszam. Zostawiam na chwilę i w tym czasie ubijam białka na sztywną masę. Dodaję do masy bananowo-jajecznej. Smażę z obu stron na oleju, odsączam na ręczniku papierowym i podaję. Czekam na Wasze komentarze.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz