niedziela, 10 lutego 2013

Kurczak curry z mleczkiem kokosowym

Moja własna wariacja. Trzeba uważać, aby nie wyszła za pikantna, zbyt kwaśna lub zbyt słona. Wszystkie trzy opcje już kiedyś mi się zdarzyły. Raz wpadłam na pomysł, żeby dodać gałkę muszkatołową dla podkreślenia smaku. Nie podkreśliła, więc nie polecam jej dodawać.

Składniki (4 porcje):
500-600 g piersi z kurczaka
1 puszka mleczka kokosowego
cytryna
świeży imbir
2-3 czubate łyżeczki żółtego curry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
kilka kropli tabasco
olej kokosowy
sól
pieprz czarny
ewentualnie trochę cukru
świeża kolendra do ozdoby (na zdjęciach jest lubczyk)






Przygotowanie:
Piersi z kurczaka umyć, usunąć tłuszcz i pokroić w drobne paski lub kostkę. Skropić cytryną, posolić, popieprzyć. Na grillowej patelni rozgrzać olej kokosowy. Zawsze próbuję za pomocą jednego kawałka kurczaka, czy patelnia jest dość rozgrzana. Nie używam zwykłej teflonowej, ponieważ w tym wypadku do grillowej nie przywiera i kurczak jest bardziej soczysty. Smażyć kurczaka, aż się zarumieni. Jednocześnie przygotowuję sos. Do garnka przełożyć mleczko kokosowe - uważać, żeby nie chlupnęło (jest gęste z wierzchu, a pod spodem bardzo płynne). Podgrzać i roztrzepać do jednolitej masy. Przyprawić curry, papryką słodką i ostrą oraz tabasco. Następnie dodać przysmażonego kurczaka do sosu razem z tłuszczem, który pozostał na patelni. Gdy potrawa jest za mało słona, dosmaczyć. Podawać z dzikim lub brązowym ryżem oraz mieszanką sałat. Na deser zaserwować owoce liczi.

3 komentarze:

  1. Kasiu mniam mniam,świetnie wygląda i pewnie świetnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Banalnie proste danie, a naprawdę smaczne. Polecam wypróbować!

      Usuń
  2. Akurat mam mleczko kokosowe w lodówce i nie wiedziałam co z nim zrobić, wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń