Oczywiście, bazę przepisu stanowi cukinia, a nie jej odmiana mniam mniam, ale ostatnio tak mi smakuje, że nie mogę się oprzeć. Stąd dodatkowe smakowite ciamkanie w nazwie. Dzisiaj znów bez zdjęcia - postaram się uzupełnić braki. Poniżej przepis.
Składniki:
3 średnie cukinie lub 2 duże
1 łyżeczka masła
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka mąki kukurydzianej
sól
pieprz kolorowy
woda
Przygotowanie:
Cukinie pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić na nią cukinię. Podkręcić gaz, po 2 min dolać ok. 1/3 szklanki wody. Przykryć i dusić cukinię ok. 3 min. Od czasu do czasu zamieszać, aby się nie przypaliła. Zmniejszyć gaz i odkryć. Posolić. Odparować trochę wody. Następnie dodać masło, a gdy się roztopi - mąkę kukurydzianą. Całość wymieszać. Dodać świeżo zmielony pieprz. Zjeść. Cukinia powinna być miękka, ale nie rozciapana. Podawać np. z łososiem na parze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz