Składniki:
1 lub 2 bezowe spody
1 lub 2 śmietanki kremówki 200 ml
1 serek mascarpone (z Piątnicy jest pyszny)
cukier wanilinowy
cukier do wypieków
1 lub 2 śmietan fixy
truskawki
borówki amerykańskie
inne ozdoby cukiernicze
Można upiec bezę samodzielnie, ale ja kupuję w sprawdzonej cukierni - wówczas przygotowanie tortu jest naprawdę ekspresowe. Śmietankę ubić na sztywno ze śmietan fixem oraz cukrem do wypieków oraz 2 łyżeczkami cukru wanilinowego. Do ubitej śmietany dodać serek mascarpone, zmiksować. Gotową masę wyłożyć na bezę. Ozdobić owocami. W przypadku 2 spodów przygotować więcej masy, przełożyć kremem i położyć pokrojone w plastry truskawki, przykryć drugą bezą, ponownie posmarować kremem i ozdobić owocami i cukrowymi kwiatkami. Smacznie i szybko. Aczkolwiek kalorycznie.
wygląda obłędnie, ostatnio, czyli już mniej więcej od 20 lat, mam fazę na wszystko co bezowe. Wczoraj jadłam genilany torcik bezowy z żurawiną, ale Twój wyglądą jeszcze lepiej, na pewno był przepyszny:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, niebawem nowe przepisy :-)
OdpowiedzUsuń