Jako że pierwsze mango wariacje nie należały do super udanych - choć wielu smakowały - poniżej inna propozycja deseru z jednym z moich ulubionych owoców (zdjęcia później, z wiadomych powodów).
Składniki (dla 6 osób):
2 duże dojrzałe owoce mango
1 łyżka syropu z agawy
1 łyżka oleju kokosowego
1 opakowanie serka mascarpone
250 ml śmietany 30%
1 śmietan-fix
cukier puder
1 galaretka poziomkowa
500 ml wody
Przygotowanie:
Mango obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić mango, poddusić pod przykryciem, aby puściło trochę soku. Dodać syrop z agawy, wymieszać i po 3 min zdjąć z patelni. Ostudzić i przełożyć do pucharków. Śmietanę ubić mikserem z cukrem pudrem i śmietan-fixem (nie puszcza wówczas wody). Wymieszać z mascarpone. Masę równo podzielić i położyć na ostudzone mango. Zagotować wodę, wymieszać z galaretką i gdy ta zacznie tężeć, nałożyć na śmietankę i mascarpone. Chłodzić w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Deser smakuje wyśmienicie jako urodzinowa przekąska ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz