Ostatnio odżywiamy się z mężem po wegetariańsku, dlatego warzywa w ilościach hurtowych na dobre zagościły w naszej kuchni. Aby nie było nudno gotujemy je, pieczemy, trzemy, blenderujemy, a także grillujemy. W tej potrawie można dostrzec inspirację naszą ostatnią wyprawą do Czech. Grillowane warzywa stanowią doskonały wypełniacz do różnych ciekawych potraw, o których później. Czas przygotowania: w zależności od jakości noży: 5-8 min.
Składniki (na 1 osobę):
1/2 dużej cukini
1/2 czerwonej papryki
1 ostra papryczka
czarny sezam
oliwa z oliwek
sól
pieprz kolorowy
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek. Cukinię i papryki pokroić w kostkę, cykorię w paski. Wrzucić paprykę i cukinię na rozgrzaną patelnię i mieszając grillować na dużym ogniu przez ok. 3 min. Dodać cykorię i grillować jeszcze przez ok. 2 min. Uważać, żeby warzywa się nie przypaliły. Posypać czarnym sezamem, dodać sól i świeżo zmielony kolorowy pieprz. Podawać z tortillą lub pitą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz