Składniki:
400 ml mleczka kokosowego
400 ml mleka 2%
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3-4 łyżki drobnego cukru
3 dojrzałe figi
1 szklanka migdałów
sok z 1/2 cytryny
2 łyżki syropu z agawy
1 galaretka cytrynowa
500 ml wody
Przygotowanie:
Wieczorem: Odlać 200 ml mleka. Pozostałe mleko i mleczko kokosowe zagotować. Uważać, żeby się nie przypaliło. W zimnym mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną i cukier. Wlać do gotującego się mleka, ciągle mieszając. Tak powstały budyń przełożyć do pucharków, pozostawić do ostygnięcia. Migdały zalać wrzątkiem i odstawić na noc.
Rano: Migdały zlać, obrać ze skórki i zmiksować na jednolitą masę. Dodać sok z cytryny i syrop z agawy, rozgnieść łyżką ze zmiksowanymi migdałami. Figi podzielić po równo i rozłożyć na budyniu.Na wierzch położyć masę marcepanową. Następnie przygotować galaretkę. Uwaga! Na balkonie na mrozie galaretka zaczyna tężeć po 15 min. Deser udekorować galaretką. Schładzać w lodówce przez ok. 2 godz. I gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz