Składniki (6 porcji):
1 mango
1 opakowanie serka mascarpone
1 opakowanie naturalnego serka homogenizowanego (większe)
12 maślanych herbatników
cukier do wypieków (jest drobniejszy niż zwykły)
cukier waniliowy
Przygotowanie:
Mango obrać i pokroić w kostkę. Powinno być mocno dojrzałe (moje nie było). Rozdzielić równo między sześć pucharków. W misce roztrzepać cały serek mascarpone i pół serka homogenizowanego. Dodać cukier i cukier waniliowy - ilość według indywidualnych smaków. Nałożyć do pucharków na mango. W woreczku foliowym za pomocą tłuczka do mięsa rozgnieść herbatniki (dwa zostawić do ozdoby). Posypać nimi warstwę masy. W misce wymieszać resztę serka homogenizowanego z cukrem i cukrem waniliowym. Zrobić na powierzchni pokruszonych herbatników kleksa i ozdobić go 1/4 herbatnika. Schładzać przez 10 min w lodówce.
PS. Używam naturalnego serka homogenizowanego, ponieważ nie ma w nim syropu glukozowo-fruktozowego i innych niezdrowych dodatków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz